Crearea unui mediu motivational
Trebuie sa stii ca fiecare persoana din echipa ta de lucru este motivata. Dar este motivata sa faca sarcinile pe care tu, ca lider, vrei sa le faca?
Daca membrii echipei tale nu fac ceea ce astepti sa faca, inseamna ca sunt motivati sa faca altceva. Pentru a crea un mediu de lucru motivant si pentru a-ti convinge echipa sa te urmeze arata-le ca ii apreciezi si ca le apreciezi munca.
Specialistii in resurse umane spun ca oamenii a caror munca nu este apreciata trebuie sa fie platiti dublu pentru a fi la fel de productivi ca cei a caror munca este apreciata.
Daca oamenii nu simt ca efortul lor este apreciat, recunoscut, au tendinta sa nu se mai implice cu adevarat in proiectele comune sau chiar sa actioneze impotriva realiarii acestora.
Arata-le membrilor echipei tare ca le apreciezi eforturile, ori de cate ori ai ocazia, mentioneaza numele lor in rapoartele catre conducerea organizatiei, mentioneaza contributia fiecaruia in realizarea obiectivelor echipei, ajuta-i sa se dezvolte, sa dobandeasca noi cunostinte si abilitati, sa-si largeasca aria de experienta.
Incurajand oamenii sa-si asume sarcini, uneori peste nivelul cerut de pozitia pe care o ocupa la un moment dat, poate contribui in mare masura la dezvoltarea carierei si la cresterea nivelului de incredere in fortele proprii, deoarece aproape 70% din procesul de invatare se produce lucrand efectiv pe sarcini si probleme, la locul de munca.
Invatarea din experientele cu rezultat pozitiv sau negativ poate, de asemenea, contribui la crearea unui mediu motivant.
Ofera feedback constructiv! Pentru imbunatarirea performantelor, incuajeaza-ti echipa sa analizeze ce a mers bine si ce nu a mers, din fiecare experienta.
Aminteste-le membrilor echipei tale ca pentru performante ridicate este important sa fie la curent cu noutatile din domeniul in care lucreaza. Incurajeaza-i sa citeasca informatii din media si de pe site-urile de specialitate si fii dispus sa investesti in traininguri si cursuri specifice.
Intelegerea rolului fiecarui membru din echipa, alocarea si asumarea de sarcini variate, implicarea in rezolvarea problemelor din echipa si din alte echipe de lucru, poate contribui la intelegerea imaginii de ansamblu si la generarea de solutii noi la problemele mai vechi.
Unul dintre cele mai importante moduri prin care poti crea un mediu de lucru motivant este sa te asiguri ca fiecare persoana din echipa ta a inteles care este misiunea si viziunea organizatiei pe care o reprezinta.
Cresterea ratei de retentie, a nivelului de satisfactie a angajatilor, a nivelului de implicare si motivare sunt elemente estentiale pentru succesul oricarei afaceri iar motivatia personalului, pentru a obtine maximum de rezultate din resursele disponibile, reprezinta o prioritate.
Nu exista o solutie general valabila prin care sa poti motiva orice persoana. Trebuie sa vezi ce anume motiveaza pe fiecare, sa descoperi motivul real pentru care cineva vrea sa lucreze pentru tine sau afacerea ta.
Crearea unei strategii de motivatie solide, care sa sustina angajatii pentru o perioada mare de timp, nu doar cand si cand, este un proces care necesita timp. Pe masura ce afacerea ta se dezvolta, poti identifica oportunitati de a produce motivatie pe termen scurt, cu rezultate eficiente, care sa contribuie la imbunatatirea strategiei de motivatie pe termen lung.
Pentru o motivatie reala, de durata, efortul de a intelege care sunt nevoile si dorintele fiecaruia dintre cei cu care lucrezi, este absolut necesar pentru a reusi sa mentii o echipa eficienta si de incredere si pentru a pastra in companie pe angajatii pe care ii consideri cu adevarat valorosi.
Cand afacerea pe care o conduci se dezvolta iar numarul de angajati este din ce in ce mai mare, este dificil sa interactionezi zilnic cu fiecare persoana. O solutie pentru a mentine motivatia la nivel ridicat, este sa oferi personalului mai multa autonomie, permitand fiecarei persoane sa se concentreze pe punctele forte, pe aspectele la care ei se pricep cel mai bine. Aceasta solutie ii poate face pe angajati sa se simta mai implicati in organizatie, ceea ce conduce automat la cresterea motivatiei pe termen lung, a productivitatii si a ratei de retentie.
Deoarece orice organizatie lucreaza cu resurse limitate, mentinerea unei echipe eficiente si motivate este esentiala pentru stabilitatea pe piata pe care activeaza si pentru dezvoltare sustinuta.