Liderii. Diferenta dintre conducatori si lideri.
Ce este liderul?

Ideea de „lider“, de cele mai multe ori, ne duce cu gandul la cineva care detine o pozitie de conducere formala, care are aceasta titulatura, recunoscuta la locul de munca. Totusi este posibil sa devii lider prin modul in care te comporti, prin actiunile tale sau impins de circumstante.

In sens formal, liderul sau conducatorul este persoana care conduce sau care comanda un grup, o organizatie sau tara.

Organizatiile, la randul lor, au multe forme si marimi: partide politice, guverne, organizatii de caritate, diverse afaceri, familii.

In cazul in care o organizatie are doar unu lider, acea persoana este sursa tuturor ideilor, creatorul tuturor deciziilor, ceilalti fiind, prin urmare, adepti fara initiativa si care nu iau decizii, liberi de responsabilitatea pentru rezultatele actiunilor lor. Aceasta situatie reprezinta o mare problema pentru organizatie, ca intreg, si pentru adepti, ca indivizi, din cauza lipsei de sinergie, a faptului ca exista putine initiative de a face ceva „bun“ si, de asemenea, putine motive pentru oamenii sa nu faca lucruri „rele“, atat timp cat acestea sunt in limita legii. In acest caz, liderul trebuie sa fie cel care conduce, in fiecare moment, si exemplul de urmat din punct de vedere al expertizei si al moralitatii, iar ceea ce spune sau face liderul este supus judecatii celorlalti. Totusi, nimeni nu este perfect si orcine poate gresi.

Diferenta dintre conducator si lider consta in aceea ca un conducator impune reguli, conduce folosindu-si puterea si autoritatea si intervenind cu mana forte, daca considera ca este cazul, pe cand liderul iese in fata prin actiunile sale, arata directia prin puterea exemplului iar oamenii il urmeaza pentru ca asa vor si nu pentru ca se simt constransi.

Cu totii suntem capabili sa fim lideri in anumite circumstante, daca ne automotivam sau suntem motivati pentru asta.

Conducerea bazata pe principii este esentiala in dezvoltarea oricarei organizatii.

Persoanele eficiente isi conduc viata si isi gestioneaza relatiile cu cei din jur in functie de valorile lor legate de corectitudine, moralitate, integritate.

Increderea este baza oricarei relatii puternice, de succes, personale sau de afaceri.

Cand ai incredere in oameni, nu simti nevoia sa ii controlezi si sa ii supraveghezi; ei se controleaza si se supravegheaza singuri, iar asta reprezinta baza imputernicirii.

Intr-o organizatie in care cei angajati sunt persoane de incredere, fiecare stie ce are de facut si isi face treaba cat poate de bine, fara sa fie nevoie de control constant.

Rezolvarea problemelor de etica, atat in viata personala cat si in business, este la indemana fiecaruia dintre noi. Este foarte usor sa dam vina pe ceilalti, atunci cand ceva nu este asa cum ne-am dori. Daca vrem sa schimbam lucrurile, sa ne amintim ca schimbarea trebuie sa inceapa cu noi insine.

Cand esti nemultumit de o relatie sau de o situatie, poti incerca sa o schimbi, schimband modul in care o vezi si modul in care te comporti in acea situatie. Daca doresti incredere, arata ca esti demn de incredere, daca vrei sa vezi mai multa responsabilitate, arata ca esti capabil sa accepti mai multa responsabilitate, daca vrei fericire, fii cel care aduce fericire in viata celorlalti. Toate astea cer mai multa grija si efort din partea ta decat sa le ceri celorlalti sa se schimbe, dar acest efort poate sa duca la o schimbare adevarata si de lunga durata.

Calitatile cele mai importante pe care oamenii le cauta si vor sa le vada la un lider sunt onestitatea si integritatea. Conducerea bazata pe etica inseamna a renunta la ideea ca „scopul scuza mijloacele“. Liderii al caror stil de conducere se bazeaza pe etica sunt cei care detin adevarata putere, pentu ca cei care ii urmeaza stiu ca ei si deciziile lor sunt de incredere, chiar daca deciziile sunt uneori nepopulare.

Conducerea si viziunea asupra organizatiei

Este necesar ca liderii sa dezvolte o viziune clara asupra afacerii, sa decida directia de deplasare a organizatiei sau a echipei pe care o coordoneaza, sa identifice modul prin care se poate ajunge acolo, si sa se asigure ca acest lucru se va intampla.

Slaba organizare poate duce la oportunitati ratate si o productivitate scazuta.

Planificarea si organizarea sunt atributi cheie ale liderului si se refera la stabilirea scopurilor organizatiei si mentinerea directiei pentru atingerea acestor scopuri. Fie ca vorbim de obiective mai mult sau mai putin complexe sau de directia strategica a intregii organizatii, dezvoltarea aptitudinilor de organizare si planificare sunt esentiale pentru o conducere eficienta.

Liderul, prin definitie, are nevoie de adepti, de o echipa pe care sa fie capabil sa o conduca, iar conducerea eficienta presupune, de asemenea, competente in conducerea si managementul oamenilor, pentru ca nici un lider nu poate face totul singur, iar incercarea de a face asta conduce cu siguranta la irosirea energiei proprii si la pierderea echipei.

A sti cum sa creezi un mediu motivational, cum sa delegi eficient diverse activitati, pentru a atinge obiectivele prin intermediul echipei tale sau a sti cum sa eficientizezi diverse procese, astfel incat sa realizezi obiectivele organizationale, sunt elemente esentiale in succesul tau ca lider.

Lasa un comentariu